Istoricul Parohiei Sfântul Andrei

Istorie Ianuarie 27, 2013

Situată în apropierea Palatul Culturii, în partea dreaptă a acestuia, spre Podu Roș, biserica a fost ctitorită în anul 1794 de preotul Ioan Buciumaș, ajutat fiind de un negustor, pe nume Neculai, pe locul unei vechi biserici de lemn, construită cu mult înainte. Terenul unde se află astăzi biserica era denumit atunci Fânăria Domnească și aici s-au așezat, începând cu secolul al XVIII-lea, slujitori ai Curții Domnești (aflată în apropiere), slujbași și meșteșugari. Astfel, biserica a aparținut în acele vremuri acestor bresle.

Al doilea hram al bisericii se datorează prezenței aici, din anul 1886, a icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Mina. Anterior, icoana se afla la Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” şi reprezenta un loc de mare evlavie pentru creștini.  

Între anii 1989 -1996 s-au făcut reparaţii capitale: biserica a fost mărită (înălţarea cu peste 2m şi lungirea ei cu mai bine de 6m), s-a construit și un acoperiş în stil moldovenesc, iar sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură nouă, în tehnica fresco, dar şi cu mobilier nou. Alături de biserică s-a clădit un turn-clopotniță.

Pe 15 octombrie 1996 a avut loc resfințirea bisericii de către IPS Daniel - Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei (actualul Patriarh) și de IPS Mitropolit Nicodimos de Patras. Slujba a avut săvărșită în prezenţa sfintelor moaşte ale Sf. Ap. Andrei, aduse pentru prima dată la laşi, în perioada 12 - 19 octombrie din acel an.

Citește alte articole despre: istoric, sfandrei, Iași, biserica